Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Samostatne stojaca garáž alebo garáž ako súčasť domu - aký typ zvoliť?

Výber závisí od mnohých faktorov, akým je veľkosť domu a pozemku alebo požadovaná plocha garáže. Pozrime sa, na čo si dať pozor. 

 

Výhody samostatne stojacej garáže

  • nezmenší plochu vášho budúceho domu
  • viac priestoru pre domácich majstrov, ktorí sa chcú venovať svojmu koníčku v dielni alebo potrebujú miesto napríklad na uskladnenie pneumatík.
  • garáž je možné postaviť neskôr, čo vám umožní rozložiť stavebné náklady na dom inak

 

 

Nevýhody samostatne stojacej garáže 

Samostatne stojaca garáž bude vyžadovať viac priestoru, navyše treba dbať na to, aby bola správne umiestnená vo vzťahu k hranici domu a pozemku. Ak je pozemok veľmi úzky, bude ju treba postaviť z prednej strany, čo môže negatívne ovplyvniť estetickú hodnotu budovy alebo v zadnej časti domu, čo následne sťaží usporiadanie záhrady. 

 


Netreba zabúdať na to, že, ak bude mať vaša samostatne stojaca garáž viac ako 35 m2, musíte si vybaviť povolenie. Náklady sa teda nebudú týkať len samotnej stavby, ale budú zahŕňať aj výdavky spojené s kúpou projektu stavby alebo zamestnaním stavbyvedúceho. 


 

Výhody garáže, ktorá je súčasťou stavby

  • úspora miesta na pozemku - túto možnosť garáže si vyberajú najmä majitelia menších a úzkych pozemkov
  • úspora nákladov na stavbu a následného vykurovania miestnosti
  • zníženie tepelných strát - garáž ochráni obytné priestory pred ochladením najmä na severnej strane, kde sú tepelné straty najväčšie
  • umiestnenie garáže na stranu kuchyne, či komory uľahčí ťažkopádny proces prenášania nákupov z automobilu do domu
  • obyvatelia ocenia kombináciu domu a garáže aj v daždivých dňoch, pretože sa nebudú musieť vystavovať nepriaznivým poveternostným podmienkam

 

 

Nevýhody garáže, ktorá je súčasťou stavby 

Ak chcete postaviť samostatný suterén pre svoju garáž, musíte počítať s ďalšími nákladmi, ktoré vyplývajú z nutnosti uskutočňovať výkopy a rozdeľovať izoláciu proti vlhkosti. Ak sa váš pozemok nachádza v močaristých alebo hlinených oblastiach, náklady na projekt sa môžu ešte zvýšiť. 
V prípade garáže v bloku domu je tiež potrebné zabezpečiť dostatočné vetranie, ktoré umožní odstránenie splodín z vozidla bez rizika vniknutia do domu. 


Máte podobnú skúsenosť alebo problém s rozhodovaním sa? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 904 496 372 alebo nám napíšte na info@katalogoveprojekty.sk. Radi vám poradíme.