Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Oplotenie pozemku: 5 základných typov plotov

Ako si vybrať plot? Je významným prvkom pri stavbe domu, pretože nielen že určuje hranice pozemku, ale udáva aj váš štýl bývania.

 

Oplotenie pozemku by malo svojím vzhľadom a materiálom ladiť nielen s atmosférou záhrady, ale aj s fasádou alebo strešnou krytinou domu. Podľa výšky sa ploty rozdeľujú na nízkevysoké ploty. Vysoký nepriehľadný kamenný či betónový plot chráni vaše súkromie pred okolím najlepšie, v prípade, že dosahuje do výšky aspoň 1,5m. Nízke plôtiky zase oživia záhradu.

 

 

Kovové oplotenie pozemku

1 Betónový plot

Kombinovať možno i viac materiálov a typov plotov. Veľmi obľúbeným a častým je betón, ktorý je mrazuvzdorný, vďaka povrchovým úpravám neabsorbuje vlhkosť a vydrží prakticky celý život.

Ako zjemniť „tvrdosť“ nepriehľadného mohutného oplotenia?

V mestskej zástavbe nepriehľadný betónový plot chráni proti hluku aj zlodejom. Takéto bezúdržbové ploty z betónu, v tehlovej či v kamennej podobe, možno zjemniť popínavými rastlinami.

2 Plastový plot

Plastové ploty sa vyrábajú z PVC, z recyklovaného plastu alebo z odolného drevoplastu, tzv. WPC, ktorý je zložený z prírodných drevených vlákien a z polyméru. Výhodou plastového plotu je nenáročná údržba.  


NÁŠ TIP:

Ak si plastové ploty majú zachovať svoju odolnosť a stálosť, použite pri montáži nekorodujúce spojovacie prvky. Tie zachovajú pôvodnú podobu plota oveľa dlhšie.


 

 
Kovové oplotenie pozemku s ozdobnými ornamentami

3 Umelecký kov 

Kovový plot odoláva mrazu, dažďu i slnečnému žiareniu. Oceľ sa stáva odolnejšou po ošetrení žiarovým zinkovaním, pričom farebný náter sa následne mnohokrát nanáša elektrostatickou technológiou.

Popri moderných jednoduchých plotoch s pravidelnými líniami existujú aj kovové ploty zdobené, napr. ornamentálnymi zakončeniami v historickom štýle.

 

4 Klasické pletivo

Klasické pletivo je pletivo, ktorého povrch je chránený pozinkovaním a poplastovaním, vďaka čomu sa môže pochváliť dlhou životnosťou a odolnosťou. Veľmi dobre prepúšťa svetlo a v neutrálnych farbách splýva s okolím, vďaka čomu nepôsobí rušivo a hodí sa na každý pozemok. Nízka hmotnosť materiálu však vyžaduje starostlivé ukotvenie proti silnému vetru a vandalizmu.


PREČÍTAJTE SI TIEŽ: »Klasická tehla alebo pórobetón? Čo je lepšie?«


5 Prírodné oplotenie

Drevený plot musíme pravidelne ošetrovať ochrannými a impregnačnými nátermi, neošetrené totiž rýchlo stráca kvalitu i farbu vplyvom počasia. Potrebné je aspoň raz do roka. Dlhšie vydrží drevený plot z tvrdého dreva (čerešňa, dub, buk, smrekovec, smrek).

Máte podobnú skúsenosť alebo problém s rozhodovaním sa? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 904 496 372 alebo nám napíšte na info@katalogoveprojekty.sk. Radi vám poradíme.