Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Klasická tehla alebo pórobetón? Čo je lepšie?

Najpopulárnejšími materiálmi, s ktorými sa v našich končinách stretnete, budú jednoznačne pálená tehla a pórobetón. Ktorý z nich je výhodnejší?

Váha tehál

Pórobetónové tvárnice sú pri rovnakom objeme približne o 30 % ľahšie než klasické tehly. Na druhej strane, s vyššou hmotnosťou sa spájajú aj niektoré pozitívne vlastnosti. Jedným z príkladov je zvuková izolácia, pričom neomietnutá tehla zadrží pri rovnakej hrúbke asi o pätinu viac decibelov než neomietnutá pórobetónová tvárnica. Tým sa tehla stáva ideálnym riešením na hlučnejších miestach v blízkosti rušných komunikácií či železníc. Ďalšou výhodou vyššej hmotnosti materiálu je lepšia tepelná akumulácia.

Tehla alebo pórobetón | Projekty rodinných domov

 

Tepelná izolácia

Z informácií od výrobcov sme zistili, že pri rovnakej hrúbke zateplenia a muriva poskytuje lepšie tepelno-izolačné vlastnosti obvodová stena z pórobetónu. Treba však mať na pamäti, že tabuľkové hodnoty tvárnic sú uvádzané pri nulovej vlhkosti, ktorá je v reálnych podmienkach nedosiahnuteľná, pričom pri vyšších úrovniach vlhkosti sa vlastnosti pórobetónových tvárnic menia.

 

Voda

Nedostatkom pórobetónu je jeho nižšia schopnosť pracovať s vlhkosťou. Jednoducho povedané, voda sa z neho dostáva oveľa dlhšie než z klasickej tehly.

Ďalším dôležitým faktorom je tzv. vzlínanie, čiže pohyb vody v kanálikoch muriva, následkom ktorého môže vlhkosť v stenách vystúpiť aj do veľkých výšok. V tejto oblasti má konkurenčnú výhodu pórobetón, pretože jeho vzlínavosť je približne o 80 % nižšia než pri tehle.

Tehla vs. pórobetón

 


PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Účastníci stavebného konania: Kto všetko sa podieľa na vašom dome?


Vzduchotesnosť

Vzduchotesnosť je dôležitou vlastnosťou rodinného domu, ktorá môže výrazným spôsobom ovplyvňovať tepelné straty, vlhkosť či nepriezvučnosť. Ak uvažujete nad svojpomocou výstavbou, pórobetónová tvárnica je neporovnateľne výhodnejšia, pretože rezy pri úprave jej veľkosti a tvaru či zárezy pri realizácii rozvodov sú presné a samotná práca pohodlná, rýchla a jednoduchá.

 

Tehla alebo pórobetón | katalogoveprojekty.sk

Ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť vaše rozhodnutie:

  • pevnosť, ktorá je lepšia v prípade tehly,
  • pracnosť pri stavbe, ktorá je výrazne nižšia pri pórobetóne,
  • drážkovanie pre rozvody je lepšie v prípade pórobetónu,
  • kotvenie predmetov na stenu je jednoduchšie v prípade pórobetónovej tehly.

 

Ako môžete vidieť, súboj medzi pálenou tehlou a pórobetónovými tvárnicami nemá jednoznačného víťaza a konečné rozhodnutie je napokon opäť len otázkou vašich preferencií. V záujme správneho rozhodnutia je však nevyhnutné poznať aspoň základné rozdiely medzi týmito materiálmi.

Máte podobnú skúsenosť alebo problém s rozhodovaním sa? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 904 496 372 alebo nám napíšte na info@katalogoveprojekty.sk. Radi vám poradíme.