Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Kontajnerový dom

Kontajnerový dom je zaujímavý typ stavby, ktorý sa teší obľube už aj na Slovensku. Viete, ako sa stavia taký dom z lodných kontajnerov?

 

1. Lodné kontajnery

Keď už máte kontajnery na pozemku, môžete začať s ich úpravou. Dobré je osloviť firmu, ktorá má s takýmito stavbami skúsenosti a môžete sa na ňu spoľahnúť.
Na výstavbu obytného domu sa najčastejšie používajú štandardné nákladné kontajnery v rozmere 40 stôp. Vnútorné rozmery takéhoto kontajnera sú:

  • výška – cca 2,4 m;
  • dĺžka – 12 m;
  • šírka – 2,35 m.
Kontajnerový dom IVETA | katalogoveprojekty.sk

 

DOBRE VEDIEŤ:

Niektorí dodávatelia kontajnerov ich ponúkajú vopred pripravené podľa vašich požiadaviek, vďaka čomu dostanete už výrobok upravený tak, ako ste si priali. Medzi najčastejšie vyššie uvedené úpravy patrí vyrezávanie otvorov na okná a exteriérové či interiérové dvere.

nazov obrazka

 

2. Podmienky na stavenisku

Dom z lodných kontajnerov | katalogoveprojekty.sk

Veľmi dôležitým faktorom pri výstavbe kontajnerového domu sú podmienky na stavenisku, prístup na stavenisko pre veľký žeriav, celkový návrh budovy, podnebie v danej lokalite a náklady na výstavbu. Nezabudnite na to, že ako pri každej stavbe domu, tak aj pri tejto potrebujete príjazdovú cestu, ktorú, ak nemáte, je potrebné na vlastné náklady dorobiť.

 

3. Inštalácia kontajnerov

Kontajnerový dom

Pri stavbe domu z lodných kontajnerov v štandardnej veľkosti 40 stôp, bude potrebné, aby ste si na ich presúvanie zabezpečili žeriav s dostatočnou únosnosťou. Vďaka nemu umiestnite kontajnery podľa plánov a pripojili ich k ich upevňovacím bodom v každom rohu. Taktiež je ich výhodou fakt, že sa dobre a presne ukladajú na seba. 

Je dôležité pamätať na to, že steny a strecha prepravných kontajnerov prispievajú k štrukturálnej celistvosti kontajnera i samotnej statiky budovy, takže všetky úpravy kontajnerov musia byť pred vyrezávaním schválené odborníkom.

 

„Rámová konštrukcia je nosná – väčšina tlaku je práve na nej. Taktiež na každom kontajneri je uvedená celková maximálna záťaž. Preto pri rezoch či akejkoľvek inej úprave myslite aj na tieto zmeny.“

Ing. Michal Lietavec, Projektant

4. Inštalácia okien, dvier či vetrania

Nasledujúcim krokom je „utesniť“ budovu inštaláciou všetkých sklenených okien, dverí, svetlíkov a vetrania. Nezabudnite, že všetky otvory pre okná a dvere by ste mali dostatočne upevniť, aby bol váš dom stabilný a bezpečný.

nazov obrazka

 


 
POZRITE SI NAŠE VIDEO: >>Kontajnerový dom IVETA<<
 

 

5. Tepelná a zvuková izolácia

Dajte si záležať, aby vaša izolácia domu bola bezchybná, pretože inak riskujete kondenzáciu vody na nesprávnych miestach. Ďalej myslite na fakt, že keďže kov, z ktorého sú kontajnery vyrobené, je výborným vodičom zvuku, je dôležité zabezpečiť nielen tepelnú, ale aj zvukovú izoláciu

Na izoláciu domu môžete použiť:

  • minerálnu vatu,
  • penový polystyrén,
  • polyuretánovú penu (PUR pena).

Dom z lodných kontajnerov | katalogoveprojekty.sk

Po tom, čo stavbu poriadne zaizolujete a omietnete, môžete vymaľovať interiér. V tejto fáze by  asi 90 % vášho domu malo byť hotových.

Záverečné úpravy domu zahŕňajú exteriérové a interiérové zariaďovanie. Odporúčame pri exteriéri myslieť aj na to, že vaša stavba musí zapadať do danej lokality, a teda jej povrchová úprava sa musí zčasti prispôsobiť okoliu.


 
 

 

V prípade, že aktuálne riešite túto problematiku alebo máte akékoľvek postrehy, pokojne nás kontaktujte na +421 904 496 372 alebo nám napíšte na info@katalogoveprojekty.sk.