Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Farby v interiéri: Čo k čomu ide?

Farby v interiéri, ktoré sú vhodne zvolené, dokážu navodiť dokonalú atmosféru. Viete, ako ich vybrať a správne kombinovať?

3 rozličné farby bohato stačia

Pri kombinovaní farieb platí staré známe, že menej je viac. Nezabudnite na to, že vo vybranej miestnosti by mali byť maximálne 3 – 4 farby, pričom dominantná by mala byť len jedna. Ako na to?

  1. Ako prvé vyberte odtieň vecí, s ktorými v budúcnosti nebudete vedieť hýbať – stenu, podlahu, interiérové dvere alebo okenné rámy. Najlepšie by bolo, aby boli v neutrálnych tónoch, akými sú biela, šedá alebo hnedá.
  2. V druhom kroku si premyslite, akú farbu nábytku by ste preferovali. To isté platí aj o inom väčšom zariadení.
  3. Nakoniec všetko doplňte výraznými doplnkami, ktoré ozvláštnia priestor.

Farba roka 2021 - Ultimate Gray a Illuminating Yellow | katalogoveprojekty.sk

,,Ak sa chcete riadiť módnymi trendami vo farbách, jednoznačne siahnite po farbách roka 2021 podľa uznávaného Pantone Color of the Year, ktorými sú Ultimate Gray a Illuminating Yellow.″

Ing. Jaroslav Matoušek

Vplyv na psychiku

Určite mnohí viete, že farby v interiéri výrazne vplývajú na našu psychiku, a preto sa pri ich výbere riaďte aj týmto faktorom. 

  • Žltá – predstavuje optimizmus a komunikáciu. Dokáže navodiť príjemnú atmosféru na hlboké premýšľanie aj dobrú náladu. Nebojte sa jej v pracovni ani v detskej izbe, pričom najlepšie pôsobí so zelenou alebo hnedou.
  • Hnedá – je farbou zeme. Ak hľadáte stabilitu a spoľahlivosť, určite zvoľte túto farbu a všetky jej odtiene. Najčastejšie sa využíva na nábytok či podlahy. V interiéri ju môžete doplniť zelenou alebo svetlomodrou.
  • Oranžová – nabudí vás energiou, zvýši pozornosť i aktivitu, prežiari každý interiér. Podnecuje kreativitu, a tak ju môžete využiť najmä v pracovni či detskej izbe.
  • Červená – je aktívna, energická a vášnivá. Pozor: S červenou pracujte veľmi opatrne – zjemnite ju neutrálnymi odtieňmi a použite ju skôr v podobe malých dekorácií.
  • Fialová – je ideálna na meditáciu, premýšľanie a odpočinok. Má spirituálny a slávnostný nádych, a preto je vhodná do obývačky alebo aj spálne. Zaujímavá je v spojení s bielou, žltou alebo svetlou levanduľovou.
  • Modrá – táto na prvý pohľad chladná farba inšpiruje, upokojuje a dokáže navodiť pohodu. Vhodná je najmä v pracovni či spálni, no odporúčame ju kombinovať s inými teplými farbami či drevom, aby ste odstránili možný ,,pocit chladu". 
  • Zelená – pozitívna farba, ktorá upokojuje a dodáva nádej. Je to prírodná farba, ktorá navodzuje harmóniu, takže sa hodí do akejkoľvek miestnosti. 
  • Ružová – predstavuje city a zmyselnosť. V podobe doplnkov ju pokojne použite v obývačke, najlepšie v staroružových odtieňoch v kombinácii s bielou a šedou. 
  • Neutrálna trojkombinácia: biela, čierna, šedá –  sú to neutrálne farby, ktoré vyvážia iné krikľavejšie odtiene. 

Farby v interiéri | katalogoveprojekty.sk

Ideálne kombinácie

Vhodne skombinované farby spravia z vášho domu skutočný domov. Nebojte sa, týmto kombináciami určite neurobíte krok vedľa: 

  1. biela – ružová – šedá,
  2. hnedá (drevo) – zelená – biela,
  3. marhuľová – biela – hnedá (drevo),
  4. olivová – hnedá (drevo) – krémová,
  5. modrá – zelená – antracitová.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: 

>>Posuvné dvere: 5 výhod, ktoré vám uľahčia život<<


Máte podobnú skúsenosť alebo problém s rozhodovaním sa? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 904 496 372 alebo nám napíšte na info@katalogoveprojekty.sk. Radi vám poradíme.