Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Ako vybrať bazén? 8 tipov, ktoré 100 % pomôžu

Bazény Vám umožňujú aktívnu formu oddychu. Samotné plávanie výrazne zvyšuje Vašu fyzickú kondíciu, prispieva k podpore posily prevažne chrbtového svalstva a zároveň je veľmi efektívne pri znižovaní hmotnosti. Ale ako vybrať správny bazén? Odpovedzte si na tieto otázky a nájdite ten svoj. 

1. Ako budem bazén užívať?

Na začiatku je nevyhnutné sa zamyslieť nad vhodným typom bazénu, kto a ako bude bazén užívať a čo od bazénu vlastne očakávate. Bazén je ideálnym miestom pre vybitie nadmernej energie vašich detí či na nevšedné párty pre vašich priateľov. Bazén môže byť súčasne miestom, ktoré môžete okrem klasického plávania a detských radovánok premeniť, napríklad na športové ihrisko. Napríklad s loďou na ovládanie si môžete usporiadať malé preteky o sladkú odmenu.

Ako vybrať správny bazén?

2. Ako vybrať správny typ bazéna?

Najlacnejšie bazény sú bazény nadzemné. Tieto bazény sú však len dočasným riešením a je nutné počítať s tým, že sa s týmto bazénom budete musieť po čase rozlúčiť, prípadne vynaložiť nemalé finančné prostriedky na jeho opravy. 

Ak chcete vonkajší bazén, ktorý by vám vydržal mnoho rokov, vyberte si kus vyrobený z homogénnych kopolymérov. Sú to materiály z kategórie plastov, ktoré sú špecificky upravené a vyrobené práve pre bazény a vodné nádrže. Obstarávacia cena je na porovnateľnej úrovni ako u vyššie uvádzaných bazénov, no životnosť majú niekoľkonásobne vyššiu.

 

3. Ako postaviť bazén a kam ho umiestniť? 

Tvar, veľkosť a rozmery bazéna sa odvíja od priestorových možností. Spravidla sa odporúča jeho umiestnenie v bezprostrednej blízkosti bazéna a je nutné pre tieto účely vyčleniť priestor cca. 150 cm v priemere. Tiež nezabudnite na zabezpečenie prívodu elektrickej energie.

 

,,Bazén je ideálne umiestniť na slnečné miesto. Najlepšie tam, kam slnečné lúče dopadajú celý deň a vy tak nemusíte riešiť problémy s ohrevom vody." 

Ing. Michal Lietavec

 

4. Ako správne vybrať veľkosť bazénu?

Voľba veľkosti bazéna závisí od viacerých faktorov: za akým účelom bude bazén využívaný, kto bude bazén využívať, aké sú plánované priestory pre umiestnenie vonkajšieho bazénu a akú výšku finančných prostriedkov ste ochotný investovať do jeho výstavby. Napríklad bazén s menšími rozmermi a s nainštalovaným zabudovateľným protiprúdom uspokojí aj náročnejšieho plavca. Ak však chcete bazén využívať spoločne s rodinou, priateľmi a deťmi, bude lepšie zvoliť bazén väčších rozmerov.


PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

>>BUNGALOV ALEBO POSCHODOVÝ DOM? Aké sú ich výhody?<<


5. Akú zvoliť hĺbku a tvar bazéna?

Zvyčajne sa na našom trhu objavujú bazény štandardnej hĺbky 1,2 alebo 1,5 metra, pričom vždy majte na pamäti, že je rozdiel medzi hĺbkou bazénu a výškou vodného stĺpca. Výška vodného stĺpca je zvyčajne o 7-10 cm nižšia ako hĺbka bazénu.

Štvorec, elipsa alebo kruh - štandardné bazénové tvary, ktoré boli hitom uplynulých rokov. Dnes mnohí siahajú práve po jednoduchosti, a preto je najobľúbenejší obdĺžnik. Avšak aj bežný tvar bazénu možno ozvláštniť, napr. umiestnením románskeho schodiska, inštaláciou prestrešenia, voľbou iného rádiusu v jednom rohu bazéna, nielen toto dokáže narušiť fádny vzhľad klasického oválu či obdĺžnika.

Ako vybrať bazén?

6. Ako je to s bazénovým príslušenstvom?

Bazénové doplnky členíme na niekoľko podkategórií. Medzi tzv. funkčné prvky radíme doplnky, ktoré neovplyvňujú funkčnosť bazénu (automatické dávkovače, bezchlórové úpravy, tepelné čerpadlá). Do ďalšej skupiny týchto funkčných doplnkov sa radia komponenty, ktoré vám spríjemnia kúpanie, ako napr. protiprúdy, reflektory, masážne trysky.

Ďalšou skupinou príslušenstva sú doplnky bez nutnosti inštalácie. Patria sem teplomery, bazénové vysávače a mnoho ďalších užitočných komponentov. Nevyhnutnosťou, ktorá by nemala chýbať pri žiadnom nezastrešenom bazéne, je plachta

7. Ako vyrobiť zastrešenie na bazén?

Zastrešenie bazénov je investícia, ktorá Vám prináša množstvo nesporných výhod:

  • predĺženie kúpacej sezóny,
  • zníženie nákladov na vykurovanie,
  • minimalizácia rozsahu údržby
  • bezpečnosť vonku i vo vnútri bazénu. 

Zastrešenie bazéna je ponúkané v širokej škále rôznych modelových radov, s pojazdovými koľajnicami i tzv. bezkoľajnicové prevedenie. Zastrešenia sú vyrábané na mieru tak, aby zodpovedali zvoleným parametrom bazénu, špecifickým požiadavkám a finančným možnostiam zákazníka.

8. Ako sa starať o bazén?

Čistota bazénovej vody sa dá zaistiť napr. kombináciou nasledujúcich prvkov, ktoré sa vám o jeho údržbu postarajú de facto sami: filtračné zariadenie s cirkulačným čerpadlom + bezchlórová úprava vody, eventuálne automatický dávkovač chlóru. Vlastný povrch bazénu sa potom udržiava pomocou vysávača, ktorý odstraňuje z dna hrubé nečistoty. Vysávače si môžete vybrať od manuálnych až po úplne automatické, ktoré len vpustíte do bazéna a samočinne jazdia a čistia váš bazén.

Máte podobnú skúsenosť alebo problém s rozhodovaním sa? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 2/4333 0423 alebo nám napíšte na info@katalogoveprojekty.sk. Radi vám poradíme.