Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Zateplenie domu: 5 typov, ktoré je dobré vedieť

Zateplenie domu predstavuje z dlhodobého hľadiska veľké šetrenie výdavkov v rámci vykurovania rodinného domu. Do úvahy sa berú faktory ako typ vykurovania, technický stav rozvodov, vlastnosti obalových konštrukcií alebo tvar samotného domu.

1. Odkiaľ nám najčastejšie uniká teplo a ako to riešiť?

Vo všeobecnosti predstavujú najväčší únik tepla obvodové steny a okna, ale aj ploché strechy alebo nedostatočne zaizolované podkrovia. Takéto, ale aj iné miesta dokáže odhaliť termovízna kamera. Väčšinu z nich tvoria takzvané tepelné mosty respektíve miesta, kde je únik tepla väčší. Pri zatepľovaní je preto veľmi dôležité vytvoriť výpočet tepelných strát domu.

 

Minerálna vlna použitá na zateplenie exterieru

2. Ako dlho trvá zateplenie domu?

Samotné zateplenie pozostáva z viacerých krokov, ktoré je nutné absolvovať v časových rozostupoch. Je rozdiel pokiaľ sa rozhodnete zatepliť svoju stavbu svojpomocne, čo zvyčajne zaberie zhruba mesiac. Pokiaľ sa rozhodnete zatepľovanie prenechať firme na to určenej, zaberie to približne o polovicu menej.

Zateplenie domu minerálnou vatou

3. Výber vhodného materiálu

Penový polystyrén patrí medzi najpoužívanejšie materiály na Slovensku nakoľko má radu výhod, medzi ktoré patrí napríklad nízka hmotnosť, výborná tvarovateľnosť, ekologickosť a je to hlavne výborný tepelný izolant. Najčastejšie materiály, ktoré sa dnes využívajú pri zateplení novostavieb postavených z tehál alebo betónu je minerálna vlna, alebo polystyrén. Ideálny stav pri zatepľovaní je ak je celý dom obalený termoizoláciou. Pri drevostavbách sa zasa využíva na vypĺňanie priestorov nosných konštrukcií vláknitá tepelná izolácia.

 

4. Dajte izolácií dýchať

Je úplne bežné, že v interiéri počas bývania vzniká vlhkosť a para, ktorá sa dostáva cez obvodové múry von. Čiastočne tomu pomáhajú otvorené okná, ale tie otvorené stále nie sú. Preto by obvodové steny mali byť z priedušných materiálov, aby sa tým zväčšil komfort pri bývaní. Na povrchové úpravy je vhodné používať minerálne materiály.


PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Projekty bytových domov: NOVINKA nielen pre obce


5. Kedy je najvhodnejšie zatepliť?

Zatepľovanie domu alebo novostavby je potrebné prispôsobiť počasiu a poveternostnom podmienkam. Zvyčajne sa zatepľovanie vykonáva koncom jarných mesiacov alebo začiatkom letných respektíve počas leta pri čom odporúčaná vonkajšia teplota je od 5 do 25 stupňov.

 

Máte podobnú skúsenosť alebo problém s rozhodovaním sa? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 904 496 372 alebo nám napíšte na info@katalogoveprojekty.sk. Radi vám poradíme.