Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Stavba domu: 4 rady, ktoré sa oplatí vedieť PRED stavbou domu

Stavba domu je náročný proces, ktorý si vyžaduje kvalitnú prípravu. Ponúkame vám 4 základné rady, ktoré vám uľahčia počiatočné rozhodovanie. 

1. Pozemok je najdôležitejší

Ako prvé sa sústreďte na pozemok, jeho tvar, orientáciu, lokalitu (ktorá ovplyvňuje jeho cenu najviac), veľkosť, dostupnosť, vybavenosť inžinierskymi sieťami, zelným porastom či jeho občiansku vybavenosť. 

Taktiež si overte, či je pozemok v územnom pláne klasifikovaný ako stavebná parcela a tiež či môžu nejaké stavebné obmedzenia ovplyvniť vašu stavbu. Samozrejme, pamätajte aj na iné faktory, akými je napríklad prístup na pozemok a možnosti pripojenia na inžinierske siete. Taktiež, ak vám bude chýbať potrebná infraštruktúra ku domu, počítajte s vyššou investíciou aj do tejto položky.

 

2. Projekt domu: Katalógový projekt rodinného domu či projekt na mieru?

Stavba domu nemôže začať bez dobrého plánu, ktorým je projekt domu. Vybrať si môžete z dvoch možností:

A. Katalógový projekt z našej ponuky www.katalogoveprojekty.sk

  • Rýchlejšie vybavenie projektu 
  • Priaznivé ceny
  • Limitovaný počet úprav projektu

B. Projekt na mieru od architektov z www.devlev.sk

  • Potrebujete konkrétnu predstavu o projekte, počte miestností, obyvateľov a pod.
  • Cenovo nákladnejšia verzia
  • Možnosť akýchkoľvek úprav
  • Dlhšia príprava projektu domu

„Projekt na mieru je ideálnym riešením pre tých, ktorí si chcú splniť svoj sen o dokonalom bývaní.“
Ing. Samuel Župa

 

3. Úrady a povolenia

Stavebný úrad je povinný rozhodnúť o vydaní alebo zamietnutí stavebného povolenia do 30 dní. K žiadosti o vydanie stavebného povolenia musíte doložiť súhlasné stanoviská všetkých dotknutých orgánov. A práve tieto aktivity mnohých znechutia, keďže ide o tzv. „úradný maratón“.

Určite sa nezaobídete bez komunikácie s elektrárňami, vodárňami, plynárňami, pozemkovými úradmi a mnohými ďalšími úradmi, ktoré musíte viackrát navštíviť. Konkrétne informácie o tom, čo presne potrebujete k žiadosti doložiť, získate na svojom príslušnom úrade. Avšak, ak vám behanie po úradoch nie je po chuti, nechajte to na nás a my to za vás vybavíme. Bližšie informácie získate na +421 904 496 372 alebo na info@katalogoveprojekty.sk .

Stavba domu: čo robiť PRED stavbou?

4. Príprava pred stavbou domu

Tieto položky si pripravte v čase plánovania: 

  • projekt na stavebné povolenie a jeho súčasti (napr. architektúra, zdravotechnika, statický posudok, elektrické prípojky, pôdorysy, bleskozvod, …)
  • vyjadrenia potrebných úradov: vodárne, elektrárne, plynárne, telekomunikácie, požiarna ochrana, obvodný úrad životného prostredia. Ideálne je, ak máte aj zmluvy o pripojení na plyn, vodu, elektrinu a kanalizáciu, ktoré budete potrebovať.
  • žiadosť o stavebné povolenie,
  • vyjadrenie budúcich susedov s projektom (písomný súhlas so stavbou),
  • rozpočet na stavbu spolu s cenníkovými cenami + slepý rozpočet stavby,
  • nezávislý stavebný dozor – oprávnená osoba s pečiatkou, ktorá vám bude stavbu dozorovať.

 

Máte podobnú skúsenosť alebo problém s rozhodovaním sa? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 904 496 372 alebo nám napíšte na info@katalogoveprojekty.sk. Radi vám poradíme.