Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Podkrovie alebo druhé poschodie

 

Podkrovie: Rodinný dom s podkrovím

S ohľadom na vykurovanie či osvetlenie podkrovia zistíte, že plné podlažie má viacero prínosov. Je to z toho dôvodu, že podkrovný priestor pod strešnými šikminami je náročný na vykurovanie. Odporúčame využiť podlahové vykurovanie, keďže inštalácia radiátorov môže byť zbytočne obtiažna. 

Strešné okná zas zabezpečia lepšie presvetlenie priestorov, čo pri nadmernom množstve môže viac uškodiť. Samozrejmosťou sú v tomto prípade tienidlá.  Okrem toho sú strešné okná preto podstatne drahšie ako tie bežné.

Aj zariaďovanie takéhoto interiéru je celkom obtiažne. Použiť nábytok štandardných rozmerov vám podkrovie nedovolí a musíte si dať vyrobiť nábytok na mieru, čo sa odrazí aj na financiách.

,,Minimálna svetlá výška podkrovia musí mať podľa platných noriem aspoň 2,4m." 

Ing. Michal Lietavec, Projektant

Druhé poschodie: Rodinný dom s druhým podlažím

Najväčšou výhodou plnohodnotného podlažia je, že úžitková plocha sa dá využiť na maximum a nemáte obmedzený prístup k bočným stenám ako pri podkroví. Prístupové schodisko môže byť napríklad umiestnené aj pri obvodovej stene, čo sa v podkrovnej miestnosti nedá.

Vykurovanie podlažia je omnoho jednoduchšie ako je tomu v prípade podkrovia, pretože nevzniká problém s umiestnením radiátorov v priestore pod oknami. Dá sa samozrejme využívať aj podlahové, ale aj stenové vykurovanie - v podkroví sa využíva len veľmi obmedzene. Na steny podlažia sa nekladú tak vysoké energetické nároky ako na strešný plášť šikmej strechy, pretože tepelné straty sú podstatne menšie.

Okná vo zvislých stenách sú konštrukčne aj finančne menej náročné ako strešné okná, či vikiere. Svetelnosť podlažia so zvislými oknami je síce menšia ako pri oknách strešných, no v lete je na podlaží príjemnejšie vďaka menšiemu prehrievaniu miestnosti. Tienenie zvislých okien je takisto omnoho jednoduchšie ako strešných. A nemôžeme zabudnúť ani na umelé osvetlenie, pretože na podlaží je viacej možnosti na ich rozmiestnenie ako v podkroví.

A nakoniec tu je kúpa nábytku, ktorá je pri podlaží menej finančne náročná, pretože nie ste obmedzovaný ako pri podkrovných priestoroch. Tu môžete nábytok po nejakom čase premiestňovať, no v podkroví je doslova zafixovaný na jednom mieste.

Máte podobnú skúsenosť alebo problém s rozhodovaním sa? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 904 496 372 alebo nám napíšte na info@katalogoveprojekty.sk. Radi vám poradíme.