Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

Fakulta architektúry v Tournai: Historická budova s moderným nádychom

Neprehliadnuteľné spojenie historických budov z 18. storočia s novostavbou sa podarilo bratom z portugalského ateliéru Aires Mateus Architects.

Fakulta architektúry, ktorá dostala nový nádych

Školu architektúry v centre mesta Tournai v Belgicku tvorí komplex budov z 18. storočia. Dve stavby z červených tehál slúžia ako školská knižnica a učebne, pričom priestor tohto vnútrobloku vyplnila nová budova s nádvorím, navrhnutá práve podľa dvojice bratov Manuela a Francisca Aires Mateus. Hlavnou úlohou tejto novostavby je horizontálne a vertikálne prepojiť ostatné časti fakulty a reprezentatívne niesť meno architektúry.

 

Charakteristické črty, ktoré neprehliadnete

Vstupný vchod je vystavaný v tvare domu s ihlanovou strechou, pred ktorým vznikol priestor na zhromažďovanie študentov dostupný priamo z chodníka. Prízemie tejto budovy tvorí otvorený priestor vo veľkosti dvoch poschodí. V nadzemných podlažiach nájdete monumentálne dvojité schodisko, ktoré prepája celý komplex budov. Najväčšou výzvou pre architektov bolo, aby navrhli unikátny dizajn, ktorý by zároveň zapadol do charakteru bloku okolitých budov. Najväčším plusom je práve fakt, že aj staršie budovy sa dajú dômyselne a efektívne renovovať.