Celkovo: 0.00€

Nákupný košík je prázdny

CHAMPS-ÉLYSÉES vyrastie v zelenú oázu

Champs-Élysées by sa mala do roku 2030 premeniť na rozkvitnutú oázu zelene, ktorá dá oveľa viac priestoru chodcom a obmedzí prevádzku množstva áut. Primátorka Anne Hidalgová povedala, že mesto by chcelo do projektu investovať 250 mil. eur. Do nového šatu sa veľkomestská tepna oblečie pravdepodobne až po letných olympijských hrách, ktoré sa budú konať v roku 2024.

Champs-Élysées ako nikdy predtým

Bulvár, ktorý je dlhý 1,9 km, sa má podľa primátorky zmeniť na zaujímavú záhradu tak, aby sa mu opäť vrátila zašlá sláva. Architektonické štúdio, ktoré navrhlo revitalizáciu, pripravil architekt Philippe Chiambaretta a jeho kancelária PCA-Stream.

Prvýkrát mesto plány na obnovu Champs-Élysées predstavilo už v roku 2019, teraz autori do projektu zapracovali pripomienky úradov i verejnosti. Priestor pre motorové vozidlá by sa mal zmenšiť o 1/2, zvýšiť by sa naopak mal komfort chodcov a navýšiť množstvo zelene.

 

nazov obrazka

Nový život v srdci Paríža

Podľa prepočtov prejde týmto miestom denne asi 100 tisíc ľudí, z ktorých až 65 % tvoria turisti. Domáci sa tomuto miestu z uvedených dôvodov skôr vyhýbajú.

„Bulvár v posledných tridsiatich rokoch stratil svoje čaro. Parížania ho postupne opúšťajú a tiež ho zasiahlo niekoľko rôznych kríz: ekonomická, protesty žltých viest či iné štrajky,” píše britský denník The Independent. A práve to je dôvodom na jeho dlhoočakávanú renováciu.